۸ مهر ۱۳۸۸، ۱۴:۵۶

گزارش خبری مهر/

روز جهانی ناشنوایان و مشکلاتی که زمان حل آنها مبهم است

روز جهانی ناشنوایان و مشکلاتی که زمان حل آنها مبهم است

ساری - خبرگزاری مهر: هشتم مهرماه هر سال که مصادف با روز جهانی ناشنوایان است فرصت خوبی است تا مشکلات این قشر از جامعه مدنظر قرار گیرد اما همه ساله حل مشکلات به آینده موکول می شود.

2به گزارش خبرنگار مهر، هشتم مهر هر سال مصادف با روز جهانی ناشنوایان است که همزمان با مراسم سالگرد درگذشت استاد جبار باغچه بان، پدر ناشنوایان ایران  برگزار می شود.

طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت، 1.5 درصد از افراد هر جامعه ای دچار معلولیت شنوایی در حد متوسط تا شدید هستند که در استان مازندران نیز دارای چهار هزار و 700 نفر اختلال شنوایی است.

بر اساس گفته دست اندرکاران امر، هزینه کاشت حلزون هشت میلیون تومان در بیمارستانهای دولتی و 30 میلیون تومان در مراکز خصوصی و هزینه خرید سمعک بین 500 هزار تومان تا دو میلیون تومان بوده که هر چهار سال یکبار باید تعویض شود.

در حالیکه سه درصد از ظرفیت استخدامیهای کشور به افراد دارای معلولیت اختصاص دارد، اغلب افراد ناشنوا به کارهای غیر دولتی مانند کارگری و کار در رستورانها مشغولند و اغلب نیز بیمه نیستند.

کانون ناشنوایان استان در سال 76 توسط مرتضی خوشبین در ساری تاسیس شده و دارای شعبه های فعال در شهرهای بابل، قائمشهر، آمل، بهشهر، تنکابن، نور و چالوس بوده و مراکز جویبار، سوادکوه و رامسر نیز در شرف تاسیس است.

در این مرکز فعالیتهایی مانند آموزش رابطها، گفتار درمانی و تربیت شنیداری در حال انجام است.

این مرکز دارای چهار شورای بانوان، جوانان، فرهنگیان و سالمندان است، ساختمان این مرکز در سال 82 پس از پیگیریهای سه ساله به مبلغ 13 میلیون تومان از محل کمک خیران و پنج میلیون بودجه اختصاص یافته از بهزیستی، خریداری شده است.

در شهرهای نکا و قائمشهر، منازل شخصی رئیس کانونها، محل اجرای برنامه های کانون ناشنوایان است که موجبات نارضایتی خانواده آنها را فراهم کرده است.

مرتضی خوشبین، گفت: 13 ورزشکار در رشته های کشتی، والیبال، فوتبال و پینگ پونگ در اردوهای تیم ملی به سر می برند، فدراسیون به ورزشکاران عضو تیم ملی ماهانه 50 هزار تومان حقوق پرداخت می کند و ورزشکارانی که در سطح لیگ، فعالیت می کنند، حقوقی شامل حال آنها نمی شود.

وی افزود: ورزشکاران ناشنوا مقامهای قهرمانی متعددی کسب کرده اند و ما هیچ بودجه ای نداریم که برای قدردانی از آنها پرداخت کنیم.

رئیس هیئت مدیره کانون ناشنوایان مازندران در خصوص زمینهای ورزشی اظهار داشت: زمین ورزشی برای تمرین فوتبال نداریم و جهت تمرین به زمینهای روستاهای اطراف شهر ساری مراجعه می کنیم.

خوشبین در خصوص تسهیلات اشتغال برای ناشنوایان، تصریح کرد: تسهیلات اعتباری که پیش از این در اختیار ناشنوایان برای ایجاد اشتغال قرار می گرفت، دیگر پرداخت نمی شود.

وی گفت: به علت این که کانون ناشنوایان استان، عام المنفعه است از محل کمک خیران و قبضهای کمک مردمی اداره می شود  و  نامه ای هم که  به رئیس جمهور جهت حل مشکلات کانون نوشتیم، پاسخی دریافت نکردیم.

آرش زاهدی مسئول روابط عمومی کانون ناشنوایان استان، گفت: زمینی به مساحت 600 متر در قائمشهر توسط مرحوم اکبری،  به کانون ناشنوایان اهدا شده و کانون حق فروش قسمتی از این زمین را ندارد تا بتواند هزینه ساخت را فراهم نماید.

وی افزود: شهرداری قائمشهر نیز مبلغ یک میلیون و 800 هزار تومان بابت پروانه ساختمان در این زمین طلب کرده و کانون را مشمول معافیت نمی داند.

اما مرکز خانواده و کودک نیکان آمل تنها مرکز شنوایی سنجی در استان است که از سال 79 شروع به کار کرده است، این مرکز دارای 4 مربی آموزشی، کارشناس علوم تربیتی و روانشناسی است.

آناهیتا امینی مدیر این مرکز در خصوص فعالیتهای این مرکز، گفت: غربال گری شنوایی نوزادان، گفتار درمانی، زبان آموزی و  تقویت حافظه از جمله فعالیت هایی است که در این مرکز انجام می شود.

وی با بیان اینکه سن تشخیص پایین آمده افزود:  به محض تشخیص اختلال شنوایی با تهیه سمعک به آموزش کودکان دچار اختلال، می پردازیم.

وی با اشاره به اینکه کودکانی که دارای کم شنوایی عمیق هستند به مرکز کاشت حلزون ارجاع داده می شوند، گفت: این کودکان پس از کاشت حلزون در جامعه پذیرفته نشده و همچنان به چشم معلول دیده می شوند.

این کارشناس شنوایی سنجی ابراز داشت: مهمترین هدف ما این است که کودکان دچار اختلال شنوایی، همراه با بچه های عادی حرکت کنند به رشد طبیعی رسیده و وارد مدرسه عادی شوند.

وی گفت: عمده مشکل ما این است که به سختی می توانیم این افراد را در مدارس عادی جای دهیم ، مدیران مدرسه به محض دیدن سمعک از ثبت نام این کودکان، خودداری کرده و مدارس غیر انتفاعی نیز این افراد پس از ثبت نام به حال خود رها می شوند.

امینی، افزود: با توجه به اینکه این کودکان هیچ تفاوتی با بچه های عادی ندارند نیاز به حمایت شدید مسئولان وجود دارد تا وارد جامعه شوند چرا که حضور در جامعه در گفتار آنان نیز اهمیت دارد. 

حدود 700 دانش آموز ناشنوا و کم شنوا در مدارس مازندران تحصیل می کنند

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی مازندران در خصوص فعالیتهای انجام شده در NGO های ناشنوایان استان گفت: توزیع سمعک و خرید لوازم کمک توانبخشی مورد نیاز از عمده کارهای این معاونت بوده است.

وی افزود: تعداد 594 دانش آموز دچار اختلال شنوایی و 130 دانشجوی ناشنوا مشغول به تحصیل هستند که با توجه به میزان معلولیت، شهریه آنها بین 80 تا 100 درصد را بهزیستی تامین می کند.

آرام در خصوص این کمک هزینه، گفت: در هر ترم برای دوره کاردانی 300 هزار تومان، کارشناسی 500 هزار تومان، کارشناسی ارشد یک میلیون تومان و دوره دکتری دو میلیون تومان به افراد واجد شرایط، پرداخت می کنیم.

وی با بیان اینکه سال گذشته 120 میلیون تومان هزینه خریداری سعمک شده در خصوص توزیع سمعک، گفت: در توزیع سمعک ابتدا کودکان زیر 6 سال، دانش آموزان در حال تحصیل، دانشجویان و سپس سالمندان در اولویت قرار دارند.

وی در خصوص  مرکز خانواده و کودکان نیکان آمل ابراز داشت: این مرکز به 50 کودک که دچار اختلال شنوایی هستند، خدمات تخصصی ارائه می دهد.

آرام تصریح کرد: در صدد هستیم این مرکز را در شرق و غرب استان در شهرهای ساری و چالوس نیز گسترش دهیم.

معاون توانبخشی بهزیستی مازندران با بیان اینکه به NGO های ناشنوایان و کم شنوایان، کمک بلاعوض پرداخت می کنیم، تصریح کرد: سال گذشته مبلغ 30 میلیون تومان به NGO های فعال در زمینه ناشنوایان و هیئتهای ورزشی آنان، اختصاص یافت.

وی گفت: عمده فعالیتهای انجام شده توسط بهزیستی، کاشت حلزون است و افرادی که عمل جراحی برای آنها تایید شود، حدود سه تا چهار میلیون کمک بلاعوض دریافت می کنند.

وی افزود: این افراد تا دو سال بعد از عمل، باید از خدمات توانبخشی و شنیداری استفاده کنند که کارشناسان بهزیستی در این زمینه نیز مشغول به فعالیت هستند.

آرام در خصوص اشتغال ناشنوایان گفت: سه درصد از استخدام تمام دستگاه های دولتی به معلولان اختصاص و سه درصد ، جوابگوی خیل عظیم معلولان نیست.

وی ابراز داشت: بهزیستی بستر را برای اشتغال این افراد آماده می کند و در صورت ارائه طرحهای اشتغال زایی، بهزیستی از طریق بنگاه های کوچک زودبازده و صندوق مهر رضا، تسهیلات پرداخت می کند.
 
وی با بیان اینکه چنان چه کارفرما، شخص معلول را به کار گیرد، پرداخت حق بیمه معلول را بهزیستی بر عهده خواهد گرفت، افزود: تا حدود یک سال بهزیستی 50 درصد از حقوق معلول را پرداخت خواهد کرد و پس از این مدت پرداخت بیمه معلول را بهزیستی انجام خواهد داد.

آرام در رابطه با مبلغ یک میلیون و 800 هزار تومانی که شهرداری قائمشهر برای زمین اهدایی به کانون ناشنوایان، برای پروانه ساختمان تعیین کرده تصریح کرد: درقانون برای NGO ، معافیت اعمال نشده و فقط شخص معلول می تواند در صورت ساخت و ساز شخصی از این معافیت استفاده کند، بهزیستی نیز در این زمینه در حال رایزنی با شورای شهر قائمشهر است

آرام در رابطه با ثبت نام کودکان کم شنوا در مدارس عادی، تصریح کرد: نگاه ما این است که معلولان با افراد عادی تلفبق شوند چرا که افراد ناشنوا فقط در نشنیدن با افراد عادی تفاوت دارند.
 
وی با بیان اینکه این مسئله نیاز به فرهنگ سازی دارد، افزود: کار جدیدی که بهزیستی انجام داده این است که افراد ناشنوا و کم شنوا از مهد کودک و آمادگی وارد مدرسه ی عادی شوند تا مدیران مدرسه با این افراد آشنا شده و به درک حقیقی برسند و دیگر برای ثبت نام افراد دارای اختلال شنوایی در مدارس عادی برای مقاطع تحصیلی بالاتر، دچار تردید نشوند.

معاون توانبخشی بهزیستی مازندران  با بیان اینکه برای بعضی از معلولان در شرایط خاص ، هزینه ی مدارس غیر انتفاعی را نیز پرداخت می کنیم، تصریح کرد: این کار برای اولین بار در سال جاری انجام شده و چون اعتبار محدود است نمی توان مبلغ کل  شهریه را پرداخت کرد و تنها قسمتی از آن را پرداخت می کنیم.

بهزیستی استان برای روز جهانی ناشنوایان در همه شهرستانها از طریق NGO ها برنامه هایی در جهت اطلاع رسانی و آگاه سازی جامعه، انجام خواهد می دهد که اهم این برنامه ها برگزاری همایش و مسابقات ورزشی است و روز هشتم مهر ماه نیز در همایش استانی از ناشنوایان برتر استان تقدیر و قدردانی به عمل خواهد آمد.

آنچه مسلم است باید معلولیت را به عنوان واقعیت موجود در جامعه بپذیریم و به این باور برسیم که معلولیت و نقص عضو در کمین ماست و هر اتفاقی ممکن است موجب معلولیت برای فرد عادی شود.

کد خبر 955420

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha